Hamsa - Yahudiler ve Müslümanlar tarafından kullanılan palmiye şeklinde koruyucu muska.
İslam'da, ‘’hamsa’’ Hazreti Muhammed'in sevgili kızı Fatıma adına "Fatımanın eli" diye adlandırılmış. Bu isim güzel bir efsaneye dayanılarak verilmiştir. Bir gün Fatıma ateşte yemek pişirirken, kocası Hz. Ali evlenmeyi planladığı bir kız ile eve girer (Müslüman inanışında erkeğin dört eşe kadar evlenmesine izin verilir). Perişan olan Fatıma, o anda kaşığı düşürür ve yemeği eli ile karıştırmaya devam eder. O zamandan beri, Fatıma’nın eli sabır, inanç ve dürüstlük kelimelerinin bir sembolü haline gelmiştir(Hz.Ali Fatıma’dan başka bir kadın ile evlenmedi.)
Aynı zamanda İbranice’de beş anlamına gelen “Hamesh” de bu sembol için kullanılan isimlerden biridir. Yahudi kültürüne göre 5 parmak Tora’nın 5 kitabını sembolize eder. Elin sağ ve sol parmakları yanlara dönüktür. Diğer 3 parmak ise diktir.
Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman araştırmacılar Hamsa’yı birçok değişik şekilde tanımlarlar. Her iki din için de Şii’lerde de muska anlamı taşıdığı, nazardan koruduğu ve paganlar için de bereket sembolü olduğuna dair inanışlar var. Aynı zamanda Kabalistik bir sembol de olan Hamsa'ya, Yahudi sanatının birçok dalında rastlayabiliriz.
Şii kültüründe; 5 parmak İslam’ın 5 şartını ve 5 duyuyu temsil eder.
Şii’lere göre 5 sayısı; Peygamber Sülalesindeki 5 “kutsal kişiyi” vurgulamaktadır.
Hamsa kem gözlerden korunmak için kullanılır. Bir kolye gibi arabada, takılar ve bilezik şeklinde evin girişinde bulunabilir. Genellikle kem gözlere karşı korumak için hamsanın ortasında diğer semboller (balık, göz ) yer alır. Mavi, özellikle turkuaz renginin de kem gözlere karşı koruyucu olduğuna inanılmaktadır. Hamsayı sık sık mavi veya turkuaz gibi farklı renklerdeki değerli taşlarla süslenmiş olarak görmek mümkündür. ‘’Fatıma’nın Eli’’ koruma sağlaması için genellikle dualar ile dekore edilmiştir.