‘Oyuncak koruyucu bebekler’in tarihi insanlığın tarihçesi gibi çok derin antik çağlara, pagan dönemine dayanmaktadır. Yani oyuncak koruyucu bebekler hayatta insana hep eşlik etmiştir. Geleneksel halk oyuncak koruyucu bebekleri belli işlevleri gerçekleştiriyorlardı, bu yüzden onları hep üç gruba ayırırlar: ritüel, koruyucu ve oyun bebekleri.

Ritüel oyuncak bebekler değişik ritüel eylemler de ve geleneksel bayramlarda kullanılırdı. Oyuncak bebeklerin anlamı çocukların yaşlarına göre önem taşırdı. Küçükler için oyuncak bebekler onları sakinleştirmek ve eğlendirmek için kullanılırdı. Büyük çocukları da, özellikle kız çocukları oyuncak bebeklerin yapım aşamasında farklı el işi türlerine alıştırmak için kullanılırdı. Aynı zamanda oyuncak bebeklerle oynayarak kendi geleceğini de öngörürlerdi sanki.

Koruyucu oyuncak bebekler insanları karanlık güçlerden ve hastalıklardan korurlardı. İnsanlar onların sihirli gücüne inanırlardı. Onların özelliği- yüzlerinin olmamasıdır ve bu özellik ayrı bir önem taşırdı. Yüzü olmayan bir bebeğe kötü bir ruh girmez, ve oyuncak bebek canlı insanlara herhangi bir kötülük yapamazmış. Bu yüzden bu oyuncak bebeklerin yapımında en önemli koşul bebeklerin yüzlerinin olmamasıdır. Koruyucu oyuncak bebek sahibinin ailesini ve yuvasını koruyan bir muskaydı.

Geleneksel oyuncak bebek üretimi için Rus halkı sürekli hanede bulunan mevcut malzemeler kullanırdı. Çoğu zaman koruyucu oyuncak bebek yapımında sürekli tam anlamı ile ayak altında bulunan odun kullanılırdı. Bu koruyucu oyuncak bebekler ‘’Stolbuşka’’ gibi farklı bir isim daha alırlardı. Rusya’nın her ilinde, hatta her yerleşim yerinde oyuncak bebekler farklı özelliklere sahip olurlardı, bu özellikle giyim ayrıntılarda çok belirgindir. Koruyucu oyuncak bebek isimlerine göre onların nerede yapıldıkları anlaşılırdı.

Mesela, Vladimir bölgei stolbuşka veya Smolensk ‘’odun’’- oyuncak bebek. Diğer yerlerde sertlik için sopalar ve dallar kullanılırdı: Tul bölgesi nini bebeği, Arhangelsk bölgesi sopa oyuncak bebek, v.s. Bebeğin gövdesini oluşturmak için sıkı bir sütün şeklini almış tuval kullanılırdı. Muhtemelen ondan dolayı bu oyuncak bebeklere ‘’stolbuşka’’ denilirdi.

Geleneksel oyuncak bebeğe her zaman belli bir anlam verilirdi. Koruyucu oyuncak bebeklerin anlamsal yükü: sütun- erkek gücü, bebeğin giysileri- kadın gücü, hepsi beraber ise- erkek ve kadın birliğinin sembolüdür. Oyuncak bebeklere küçük çocuklar bağlandığında, üreme sembolü eklenmiş oluyordu.

Koruyucu bebeklere güçlü koruma özellikleri verilirdi ve bu yüzden Rusya’da her evde mutlaka bir koruyucu oyuncak bebeği vardı. Koruyucu oyuncak bebeğinin adı ‘’korumak’’ anlamındadır, bu onun en önemli anlamıdır. Evi ve aileyi dış etkenlerden korumak, evin içinde de barış ve uyum sağlamaktır. Ve atalarımız kutsal bir şekilde koruma bebeğinin bu sihirli güçlerine inanır, ona güvenir ve kendisini çok iyi bir şekilde korurlardı. Genelde koruyucu bebeği başıyla aynı seviyede veya başından biraz yükseğe koyarlardı. Koruyucu bebeğinin yanında Krupeniçka, Arındıran gibi diğer koruyucu bebekleri de koyarlardı. Sihirli Dükkanım’da kendi zevkinize göre bebeği seçer ve ustamız seçtiğiniz bebeği yapar.